Paris, je t’aime.

Paris har givet os champagne og ritualer til at fejre vores milepæle. Paris har huset nogle af verdens største tænkere, kunstnere og personligheder. Paris er mere end en by – det er en sindstilstand. En sindstilstand som gør, at når du befærder hendes gader og stræder, rammer inspirationen dig som en stormflod. 

Jeg vil hylde Paris på den parisiske måde. Jeg vil leve og skåle og ryge fordi dannelsens og oplysningens Europa, har givet mig den frihed. Fordi Paris har været min dannede læremester.

De barbarer – som skabte rædsel i Paris’ gader – kæmper for en ideologi, som er en direkte modpol til vores. De afskyr den frie kvinde, det frie kys, de gærede dråber, det frie ord, musik der sitrer blodet og den blasfemiske tanke.

Her er frankofile bud på, hvordan vi kan hylde Paris med et rungende ”je m’en fous!” (”I don’t give a fuck!”) til de barbarer, som vil knække vores frie måde at leve på.

ALKOHOL
Der er ideologier, som vil forbyde vin og det, der dertil hører.
Sikke uoplyste de må være…

Bourgogne Pinot Noir
En rund vin afstemt vin med en underspillet sødme.
Skal helst nydes alene, dog skader det ikke at ryge en Gauloises til.

Côtes du Rhône
Smule krydret og tør. En god Côtes du Rhône er den perfekte ledsager til din foie gras eller anden fed, frankofil spise.

Chablis (blanc)
Jeg er ikke til hvidvin, men jeg siger altid ja til en Chablis. Den er tør, men ikke for tør. Den har den perfekte balance som en tør, men fyldig vin, skal have.

Pastis
Ikke alle er til det, men du kan ikke blive mere frankofil end pastis. Desværre, er det de færreste steder i København som serverer en god pastis. Harbo Bar på Blågårdsgade har en overraskende fin en af slagsen.

MUSIK
Det samfund som barbarerne kæmper for, er musik bandlyst, da det opfordrer til hor og alskens dårligdomme. Derfor her, anbefalinger af fransk musik som handler om alt fra det pompøse til det promiskuøse. 

MI0001789906
Histoire de Melody Nelson — Serge Gainsbourg

Et hyldet album af hele Frankrigs enfant terrible. Albummet er et personligt narrativ i den bedste Lolita ånd. Den handler om en voksen Serge Gainsbourg som, ved et uheld, kolliderer sin Silver Ghost Rolls Royce ind i en cykel. På cyklen sad teenagepigen Melody Nelson. Dernæst, vokser en romance mellem de to. Et musikalsk mesterværk.

Edith Piaf
Du når ikke tættere på fransk folkesjæl end Piaf. Edith Piaf forvandler ethvert rum til et atrium, hvor selve ordene liberté, égalité, fraternité føles så virkelige, at brystkassen banker.

Charlotte Gainsbourg

Ligesom hendes far, udfordrer Charlotte vores seksuelle grænser. Charlotte er vulgær men samtidig også elegant. Hendes musik favner hele den promiskuøse ånd hos den frie kvinde. Hun spiller ikke efter nogens regler. Sangen Anna er en af de bedste i hendes karriere.       

MAD
Det eneste god mad behøver at være velsignet af, er alle gastronomiens regler.

L’education Nationale, Larsbjørnsstræde
Samme adresse i over 25 år dog med skiftende ejer. Stedet er en af mine foretrukne. Der er mange madentusiaster som ville rynke næsen af stedet, men jeg er pisseligeglad. Tjenerne taler fransk, servicen er upåklagelig, deres retter er en udmærket disciplin i fransk landlig køkken og deres crème brûlée er altid en nydelse.

Tartar med frites
Råt kød med frites som ikke har set sporet af en velsignelse. Og derfor, smager det så fantastisk. Endnu en grund til ikke at være vegetar.

Confit de Canard
And stegt i eget fedt ved lav temperatur over flere timer. Hvad er der ikke at elske?   

ROMANTIK
De ideologier som neandertalerne kæmper for, er en direkte opposition til dannelsen. Dannelse og romantik går hånd i hånd. Paris er hjertet, hvor romantik slår.

Derfor, er den bedste måde at vise sin opposition til selve det barbariske ikke, at kysse frit under den åbne himmel? Invitér din elskede ud og træk stolen ud for hende. Smid paraplyen og kys under regnen. Send en drink ovre til damen som sidder alene. Iklæd jer det bedste og ikke det praktiske.

Til sidst: Don’t pray for Paris. Live for Paris.

casa