Overvejer du at slå op i det nye år? Overvej igen.

Decembers prøvelser er overståede, og du genforenes med dit gamle liv. Men kort efter den lykkelige, kortvarige genforening rejser en anden stormflod: overvejelserne, tankerne og endda fortrydelserne om året, der kryber mod enden.


Nytåret er notorisk for brud. I jagten på en form for selvfornyelse ser man på, alt det som holder en tilbage. Og det fasttømrede forhold, det forhold som er groet til en komfort, holder dig jo tilbage fra at leve. Hvordan kan du carpe din diem, hvis idioten ikke engang kan carpe dit g-punkt? Ok, nu er dette ikke COSMO, så vi overser den klodsede analogi. Men det er jo rigtigt. Efter en tid med hinanden tager hverdagen over, og ingen griber fat i rebene, og retter sejlene i anden retning. Der er lavvande, men lad der bare for helvede, en gang imellem, være bølger så tårnhøje, så man kan mærke, man er i live!

Du er sikkert holdt op med at gøre dig smuk for ham. Men op til jobbet eller mødet med veninderne sminker du dig… Det er givetvis normalt, men det eneste han jo ser, dagligt, er en kvinde grå som en dansk november-måned. Og således fortsætter forholdet, der passende kunne trives i et sæt jogging-bukser.

Vi er ikke i forhold med vores partners potentiale, vi er i forhold med et ufuldstændigt menneske.

Der er mange velfunderede overvejelser for at gå hver sin vej. Men rutine og ”magien er død” er ikke et stærkt argument i sig selv. Hvis man har for vane ikke at kæmpe for sit forhold – og med det, kærligheden – kommer ens kærlighedsliv til at være en række brudte, kortvarige parforhold. Du romantiserer pludselig det spontane møde med en fremmed. Men i fantasien iscenesætter du selv fortællingen og magien. Men tilfældig sex med fremmede, er ofte klodset, og så er der morgenen efter, hvor man helst bare vil rase mod døren. Uforpligtende sex er, alt for ofte, blottet for intimitet, hvilket efterlader mange mennesker med en tomhed, de ikke helt kan ryste af sig. Der er jo intet mere berusende end at opnå orgasme med den, man elsker. Og siden hvornår har du set et konstant lykkeligt forhold. Altså, andre steder end på Facebook?

Spørg dig selv oprigtigt, ”Elsker du ham?” Hvis det spørgsmål bliver afløst af, ”Kan jeg se mig selv med ham…” er det din forfængelighed, der svarer. Din forfængelighed er din modstander i alle tænkelige beslutningsmønstre. Forfængeligheden gavner en, når man vil opnå det, man vil ha’ med legemets magt: udseende, kropssprog, charme, mv. Men i et kærlighedsforhold, navnligt et hvor man føler sig som den smukke, eller trofæet, er den uheldig. Forfængeligheden vil helst se dig i et overfladisk forhold end i et forhold, der er reelt givtigt.

Alle forhold er dysfunktionelle i en grad. Alle forhold kan drive en til vanvid, og efterlade en så klaustrofobisk følelse, at man gerne vil opnå seksuel frelse i et serielt gang-bang, hvor smerte trumfer nydelse. OK, måske gik jeg for langt. Ikke desto mindre, kæmper vi med det billede, at vores kæreste, har et potentiale, og de kan sagtens opnå det potentiale med vores hjælp. Jeg falder for selvsagt samme fælde, når jeg rådgiver min kæreste: at hun har dette enorme potentiale, og hvis ”bare” hun gør a, b eller c, så løser alting sig. Men det er ikke et konstruktivt råd. Vi er ikke i forhold med vores partners potentiale, vi er i forhold med et ufuldstændigt menneske. Vi er alle ufuldstændige.

Hollywood har givet os gaven ved at romantisere det trivielle. Men danske film har givet os den gave at værdsætte det trivielle. En af grundene er, at amerikansk kultur hviler på, blandt mange ting, besættelsen af at stige til tops, at være den bedste og at opnå succes. Den danske kultur, med sin brogede charme, hviler i værdsættelsen af det, man nu engang har.

Der var en grund til, at I blev forelskede. Den grund er værd at opsøge. For hvis vi giver for hurtigt op på ethvert menneske, giver vi for hurtigt op på os selv. Måske er det et nytårsforsæt i sig selv: at genskabe den stærke tosomhed I begge troede var forsvundet.


Vil du holde os fri fra sponsorede indlæg og andet bras?

Denne blog er frugten af hårdt, ulønnet arbejde og tiltænkt fri for sponsorerede indlæg.
Alle donationer, store som små er værdsat – 10% går til velgørenhed. Læs mere her.

Donér nemt og hurtigt via
MobilePay – 91557509
eller PayPal