Klumme: Er du kvinde eller er du et offer?

Har kvinderne så lidt magt, som de moderne feminister påstår? Læs indlægget som var for kontroversielt til damebladene.


Studerende har travlt med at skrive kronikker om, hvor hårdt SU-livet er. Moderne feminister skriver om menstruations-skam og uretmæssig behandling i erhvervslivet. Med andre ord: der er offer-epidemi i Danmark. Og den har ramt feminismen i hjertet.

Debattører, om det er vrede feminister eller sågar brune mennesker, har immervæk travlt med at skrive om, hvor forurettet de føler sig behandlet. Hvor sexistisk Danmark nu er. Eller hvor xenofobisk Danmark nu er. Hvordan mænd skal helst skal stå tilbage, og de unge, idealistiske kvinder skal stå frem. Hvordan mænd skal i kontakt med deres følelser og hvordan kvinderne skal i kontakt med deres meninger. Og siden det nu er en følelsesladet debat, er der, givetvis, en del kvinder der, med rette, har følt sig trådt på.

De brave kvinder i Mellemøsten som demonstrerer for magt og ligestilling, griber magten på trods af livet i skyggen af et religiøst patriarkat.

Thatcher sagde engang: ”Power is like being a lady… if you have to tell people you are, you aren’t.” Sagt på anden vis: magt er noget du tager, det er ikke noget, du efterlyser. Magt i debatten om ligestilling er interessant, fordi det er magten, der er kernen. Det er magten, som er målet. Og der er for mange feministiske debattører, der skriver eller taler om tage magt i forskellige interesseområder. Ergo, har de ikke selv grebet den. Eller, indset de selv var i stand til selv at gribe den. Magten er det usynlige scepter, du ikke anede eksisterede, indtil du griber efter den. De brave kvinder i Mellemøsten som demonstrerer for magt og ligestilling, griber magten på trods af livet i skyggen af et religiøst patriarkat. Det kræver rygrad. Det kræver styrke. Det kræver tro. Og det kræver en mod, som jeg sjældent ser, i den feministiske debat herhjemme.

Magt har mange ansigter: Magt er sex. Magt er penge. Magt kan reduceres til en lang pause i en samtale. Magt er eftertænksomhed. Magt er tålmodighed. Magten står til rådighed for alle, som ser, at de kan gribe den i det rum, som de opholder sig. Til de kære kvinder herhjemme, så har I allerede magten. Til de kære, moderne, feminister herhjemme så har I allerede vundet.

Men på besynderlig vis, insisterer alt for mange feminister stadigvæk på at gøre sig til ofre. En prominent del af feministiske debattører insisterer, endda, på at af-seksualisere kvindekønnet. Det er trist og leder til en kultur så rig på længsler, man ikke engang italesætte, fordi det pludselig er blevet politisk ukorrekt. Hør her: Vores seksuelle frigørelse er det, som gør Danmark unikt. Vi har et frisind, som så mange kulturer under os. Den må vi bevare.

Internettet har gjort, at feminismen, er blevet global og diskuteres globalt. Men den er først og fremmest et lokalt anliggende.

Internettet har gjort, at feminismen, er blevet global og diskuteres globalt. Men den er først og fremmest et lokalt anliggende. Vi kan ikke tage en amerikansk artikel fra eksempelvis Huffington Post, og videreføre den selvsamme problematik til Danmark. Vores fremgangsmåde, for ikke at nævne vores kultur, er simpelthen miles vidt – de er som nat og dag.

Jeg fristes til at spørge feministerne: er du en kvinde, eller er du et offer? Jeg fristes til at spørge de brune debattører: er du en immigrant eller en flygtning eller et offer? Er dette samfund virkelig så sexistisk og modbydeligt et sted? For så længe du ser dig selv som et offer, vil du aldrig gribe magten. Du vil ikke engang anerkende dens tilstedeværelse. Og det er en skam. For vi mennesker bærer på et enormt potentiale. Vi bærer på det potentiale, som er morgendagens løfte: At dagen er ung. Og vi har magten til at forme den, hvis vi vil.