Hvordan finder man modet, når man er løbet tør?

René Magritte, La Décalcomanie (1966)

I skrivende stund er det mandag. Vejrguderne har malet himlen grå, og vejrprofeterne forudser regnskyld. Det er altid påfaldende, når man opdager i hvor høj grad vejret i Danmark, agerer som metafor – eller katalysator – for ens sindstilstand; vi er enten i blæstens, regnens, varmens eller kuldens nåde. Der er alt for mange dage, hvor man selv skal løfte sin krop – løfte optimismen; der er for mange dage, hvor man skal hejse sin rygrad, og ikke lade sig påvirke af vejret.

Nu handler det her ikke overvejende om vejret. Det her handler om prøvelser. Ligesom blæsten der raser over danske farvande, gennem stræder og gader og marker, kaster tilværelsen så mange prøvelser mod os. Og når man simpelthen har oplevet for mange prøvelser, kommer der grænser for, hvor meget mere, man kan tage. Der er reserver i vores krop, men de er ikke ubegrænsede. 

Hver gang vi oplever en forhindring – om det er brud, sygdom, dødsfald, rettergang, arbejdsløshed, gæld – forhindringer, som er den nødvendige del af tilværelsen, så kræver det, at vi finder mod til at konfrontere dem. Mod til at rejse vores hoved, og mod til at håbe igen. 

Hvis du ikke er stærk, er du straks sendt til tælling. Er du klar over, hvor mange mænd overvejer selvmord?

Jeg har ikke mere mod. Jeg ved ikke, hvor jeg skal finde den. Jeg drikker en whisky lige nu. En kliche, ja. Men det kurerer angsten her og nu. Det er ikke sundt, det ved jeg. Men til helvede med sundheden…

… og så taler jeg med dén jeg elsker… og så siger hun et eller andet, og så finder jeg mod. Det er ikke meget mod, men det er lige nok. Jeg kan sætte mit glas væk, bare for en stund. 

Husk: Det moderne samfund er designet således, at du glemmer, du bare er et menneske. Hvis du melder dig syg fra arbejde, er du i farezonen, hvis du går ned med stress, er du et åndedræt fra at miste hus og hjem – hvis du siger til en autoritet, at du ikke altid har været lovlydig (fordi du blev kastet et desperat sted hen), er der ingen almisse at hente. Følelserne hører til privatlivet, kammerat. Hvis du ikke er stærk, er du straks sendt til tælling. Er du klar over, hvor mange mænd overvejer selvmord? Spørg din kæreste eller ven, du vil blive overrasket… 

Når jeg mister modet, forsøger jeg følgende. Det kan ofte koges ned til 4 metoder – små løsninger (ikke lifehacks), som trigger et lille gnist af mod. Jeg deler dem her med dig, så de, forhåbentlig, kan tjene som inspiration.

Måske har du taget fejl? Måske har du taget fejl hele dit liv? Og hvad så?

Nulstil dit verdensbillede
Mod – efter min erfaring – er låst fast til vores verdensbillede. Låst fast til vaner, som også er et produkt af vores personlige verdensbillede. Du har et verdensbillede, og dit medmenneske har et andet. 

Der er mange ligheder blandt menneskers mange verdensbilleder. Hvis du hører til dem, som foretrækker at få bekræftet dit verdensbillede, er du på gal kurs. Måske lover det dig en gloværdig karriere som debattør eller Facebook-influencer – men når lortet ramler, hjælper dit verdensbillede dig ikke. Og især ikke hvis du har bygget et netværk, som fungerer som et ekko-kammer til dit verdensbillede.

Nulstil dit verdensbillede. Bare prøv det. Du har været barn engang, det er sådan du så på verden engang. Uden et træt voksenfilter som er mættet af bekymring og tanker om ansvar, men i et gold lys der gav plads til håb, gav plads til uskyld. Se, mød, tal og lyt mennesker som udfordrer dit verdensbillede. Måske har du taget fejl? Måske har du taget fejl hele dit liv? Og hvad så? Visdom – og vigtigst af alt, mod – kommer fra at indrømme sin uvidenhed, den kommer ikke fra stædighed.  

Sluk din autopilot
Når man er modløs, er man desperat. Man tænker ikke klart, og man er i risikozonen for at træffe forkerte, forkerte valg. Jeg har været modløs og desperat flere gange. Jeg har truffet dårlige valg. Det har du også.

Dagligdagen tvinger os til at køre autopilot. Den autopilot navigerer os, så vi evnefrit kan købe ind og komme igennem vores rutiner uden rigtigt at være til stede. Men det er dér, vi går glip af den potentielle åbenbaring. 

Det som hjælper mig, er at skærpe mine sanser. Der er mange, tæt på dig, som kan sige noget nyttigt, men når du kører på autopilot, lytter du ikke rigtig. Når du slukker for den autopilot, så kan du blive løftet af hvad som helst. Bruge den mindste opmuntring så du kan løfte dig selv. Bruge det mindste kompliment der kan rejse din ryg. Når du er nede, lytter du faktisk ikke til alt det guld, som både venner og bekendte og fremmede fortæller til dig og om dig. Dagligdagen tvinger os til at køre på autopilot. Find den og sluk for den!

Modløshed trives i kaos. Start med små trin, såsom at rydde op i dit hjem.

Bekræft dit verdensbillede
Det her råd er i konflikt med det første. Men den menneskelige tilstand er komponeret af konflikt, prøvelser og tro. Somme tider har du faktisk brug for at bekræfte dit verdensbillede. At genvinde brændstof til din tro på dig selv og dine medmennesker. Måske er der et større formål med den her kamp? Fuck hvad videnskaben siger og fuck hvad rationel, logisk tankegang dikterer. Verden er propfyldt med profeter og know-it-alls. Og de har sjældent haft styr på en skid. Hvad er der galt med, at du genfinder en mening i noget, som trodser rationel tankegang? Hvad er der galt med, at du finder sandhed i noget, andre ser som løgn? Der er ingen konkrete sandheder og løgne i tilværelsen. Find den som fungerer for dig, lige nu og her, og se, hvordan du kan bruge den i en ny og spændende retning. Måske gør denne her prøvelse dig stærkere. Måske kan du hjælpe andre ved at dele dine erfaringer. En erfaring er sjældent forkert. Den er udelukkende værdifuld – og ikke kun for dig. Jeg opfordrer ikke til at ignorere fakta, ej heller at spænde et dynamitbælte og råbe ”Allahu-akbar” eller lytte til Trump. Jeg opfordrer, i en simpel form, til at handle og tænke pragmatisk.

Ryd op
Modløshed trives i kaos. Start med små trin, såsom at rydde op i dit hjem. Du kan starte med skrivebordet. 

I kaos ser vi ikke klart. Når der er orden, så kan du bygge en rutine op. Det er svært – jeg er nervevrag og et håbløst rodehoved. Men jeg kender alt til værdien af orden. Mennesker trives ikke i kaos. Vi har brug for et eller andet formål. Det behøver ikke være at kurere kræft eller læse til læge. Det er noget, som blot betyder at dukke op og tjene en sag – om det enten er din sag eller andres. Ryd op – og, hey, køb da en notesblok. Skriv dine tanker ned. Organiser dem. Det letter den byrde, du bærer på dine spinkle skuldre.

Til sidst…
Jeg har selv arbejdet ud fra ovenstående trin i tilfældige sammenhænge. Men jeg glemmer dem også. Sådan er det, når man er i mørket fra tid til anden. Men nu kan jeg opsøge dem på et website – selvom det er mit website – og jeg kan følge med i, om det overhovedet hjælper andre. Jeg håber, de inspirerer dig. Og hvis ikke er det OK. Og hvis du sidder med et bedre forslag, så del det endelig.


Vil du støtte denne blog og den frie debat?

Denne blog er frugten af ulønnet arbejde og helst tiltænkt fri for bannere.
Alle donationer, store som små er værdsat.

Donér nemt og hurtigt via
MobilePay – 91557509