Hvad fortæller din indre stemme om dig?

Don Draper læser Dantes ”The Inferno” i Mad Men. © AMC

Vores indre stemme har meget at sige om vores valg. Men skal du stole på den?


Din indre stemme har travlt med at navigere dig. Men din fortæller er trænet af tidligere fejltagelser og traumer. Hvis du var ved at drukne som barn, er din naturlige impuls at holde dig fra vandet.
Din indre stemme er fortælleren i dit liv. Som i en form for levende film dikterer den dine replikker, dine tanker, dit selvværd, din bedømmelse af omverdenen, din etik og din moral. Den tvinger dig til valg. Den løser dilemmaer for dig. Med blandet succes. Tonen af din indre fortæller er afgørende for filmens plot: vil du få helten eller heltinden, vil du få en højere stilling, var din far velmenende eller uretfærdig? Det interessante ved vores indre fortæller er, at vores frygt eller utilstrækkelighed ofte kommer med svarene.

Det interessante ved fortælleren er, at I ikke er en og samme personlighed. Det lyder som borderline skizofreni, og det er sågar rigtigt. Vi kan beskrive det som en uendelig friktion mellem optimisme og kynisme. Somme tider er der en del af os, der ønsker mere, men vores indre fortæller overbeviser os, at det fortjener vi ikke.

Ret ofte forsømmer din indre stemme at fortælle dig, hvad du har brug for at høre. Her er 3 typiske scenarier:

Dating
Nogle har været på få dates, andre på mange. Hensigten med disse er forskellig: nogle har brug for det natlige selskab, andre vil finde det permanente selskab. Der er junglen af personligheder, man møder tilhørende et hav af dårlige manerer. Tinder er blevet manges ”soulmate”-manager. (Lad os forkaste det ord, i øvrigt.)
Før dit stævnemøde er din fortæller klar: ”hvad skal du ha’ på”, ”hvad anbefalede din ven(inde), du skal ha’ på”, ”er du klar”, ”gider du egentlig”, etc. etc. Hvis du har prøvet dating-ritualet flere gange, vil din fortæller typisk komme med to scenarier, dagen efter: du er ikke god nok eller du er for god. Fortælleren balancerer ofte mellem usikkerhed eller benægtelse. Du må ignorere din fortæller. Hvis din fortæller siger, du ikke er god nok, ignorer det (vi er alle fucked up, ingen er normale). Hvis din fortæller siger, du er for god, ignorer det (vi er alle fucked up, ingen er normale). Her er tricket at slukke for sin fortæller. Måske læse en bog – eller andet der fanger dine tanker – før en date. Rens sindet og – på sin vis – udvid din dagligstue til, hvor din date er. Mindre kryptisk: opfør dig som du ville, hvis du havde gæster. Det er et øvet, trygt scenarie for os, da man overtager scenen, men man lytter også som en god vært. Reglen her er at slappe af. Endda med et fremmed menneske. Det er svært. Det kræver øvelse. Vi fokuserer ofte på scenen, men glemmer, at vi er med i den. Med tiden, forhåbentlig, flytter I stemningen fra dagligstuen til det travle boudoir.

Vi er utilstrækkelige, og karrieren er den sidste bastion, der lover os en tilstrækkelighed.

Karriere
I et moderne samfund er opnåelse af mål prestige. Med den udvikling, er karriere blevet en afgørende skala, hvor vi måler vores værd som mennesker. Din fortæller kommer med sine forslag til dine mål. Vi må spørge, gang på gang: Er de rigtige? Ofte vælger vi et mål, da vores fortæller har den fasttømrede idé, at det er dét menneske, vi burde være. Der er skabskunstnere, der er forelskede i ideen om et ”rigtigt arbejde” og, omvendt, jurister der har en hemmelig drøm, at turnere landet rundt i et rock-band. Vi er splittede som mennesker. Der eksisterer intet helstøbt menneske i denne verden. Vi er utilstrækkelige, og karrieren er den sidste bastion, der lover os en tilstrækkelighed. Din fortæller tager – hvis det går hurtigt – ikke hensyn til din krop. Din fortæller kan blive bange, advarende, når din krop reagerer på arbejdsklima i en hurtig puls. Men hvis din fortæller er forelsket i et mål, vil dine behov blive forsømt. Har du nogensinde set et menneske, der arbejder et simpelt job i en pladeforretning og misundt dem inderligt? Eller lignende simpelt arbejde? Din fortæller er dit ego. Og egoet sulter efter mere. Men din krop vil ofte have noget ganske andet. Den vil – oftest – blot have en anden krop at optage nætterne med. Vær kritisk overfor din fortæller hvad angår karriere. Vær varsom med de signaler din krop sender. Det lyder som noget new-age fis. Men tag det fra en som er kollapset af stress tre gange. Det er ikke fis. Det er dit liv.

Forhold
Om det er venskaber eller romantiske forhold, er, for så vidt, ligegyldigt. Din fortæller afbryder eller forvrænger ofte et forhold. Jo længere forholdet varer, jo mere forsøger din fortæller at dømme din partner. Det er en naturlig, nærmest evolutionær impuls, at vi vil beskytte os selv. Derfor ved din fortæller, ofte, hvad din partner vil sige, især under et iltert skænderi. Den ”jeg har ret”-bekræftelse fasttømrer din partner mere som en karakter med dertilhørende træk end som et menneske. Lyder det kedeligt? Gu’ er det kedeligt! Jo mere vi dømmer, og derved kortlægger, det enkelte menneske, jo dybere et søm hamrer vi i forholdets ligkiste. Fortælleren hører intet sted i jeres forhold. ”Han er sådan”, ”hun er sådan.” I stedet: Ved du, hvad din elskede er bange for? Hvad der holder hende oppe om natten? Vi må slukke for fortælleren, og lytte til hvad det menneske, overfor os, bræger om. Det kan være kedeligt, men vi gør det også kedeligt. Stil uventede spørgsmål. Lyt efter. Afbryd med måde. Der er altid et hjørne, der ikke har været besøgt. Gladest er vi i forholdet, når vi klapper i, og lader kroppen tage over.

Din indre stemme er din vogter, og du lytter til den, til tider stædigt, for den har, givetvis, beskyttet dig fra ilden. Men hvilken nytte har din indre fortæller, medmindre den foreslår, ”du skal træde ind i ilden”?

 


Vil du holde os fri fra sponsorerede indlæg?

Denne blog er tiltænkt at være fri for sponsorerede indlæg eller bannere. Hvis du nyder læsningen, og vil læse mere, håber jeg du vil yde en donation. Du vil støtte den frie stemme i Danmark. 10% af donationerne går til et velgørende formål. Læs mere her.

Donér nemt og hurtigt via
MobilePay – 91557509
eller PayPal