Indspark: ”Dit sexistiske svin!

Photo: Simon Birk

Der er en ny form for feminisme: Instagram-Feminismen. Den består af bloggere, Instagram’ere og andet digitalt afkom. De er en form for moderigtige feminister, som kalder enhver som ikke deler deres pubertære kønsforståelse for ”sexist”, inklusive undertegnede. Jeg har undgået at svare tilbage på deres tilsvining af min person. Indtil nu. 


For omtrent et år siden stillede jeg skarpt imod den androgyne komfortmode, som svøbte sig igennem det amerikaniserede Danmark de senere år. Mit navn bliver stadig nævnt her og der i den digitale sfære. Men af en interessant gruppe – en gruppe jeg her kollektivt døber ”Instagram Feminister” (IF.) anses jeg som ”sexist”. Intet mere, intet mindre. En af de reaktionære IF røster lød således:

Feks. for præcis et år siden, hvor der var (…) en såkaldt mand der virkelig satte mit pis i kog. Hans navn er Sam Mansoor og jeg bebrejder ikke magasinet Eurowoman for at lægge hans latterligt snævertsynede sexistiske indlæg op på deres hjemmeside, for det må virkelig have givet dem et klik eller to, og det er trods alt en ting man vægter højere end det meste for tiden, men alligevel så er det simpelthen for dårligt at give sådan en idiot taletid…”
Kilde: E. Leths COVER-blog, Semi-Femi

IF’erne er en helt særlig, sneakervenlig støbning, da deres mærkesager er så samstemmende med den politiske korrekte bølge, som er svøbt hen over landet fra bl.a. pik- og kusseløse Sverige. Ingen tør betvivle IF’ernes sag for hey, hey, hvis du gør det, er du et sexistisk svin!

IF’erne tages nu lige så alvorligt som andre feminister, så at være uenig med dem, lægger man sig også op mod resten af kvindekampen. Dog adskiller IF’erne fra de aktive feminister ved at have obskure og uhåndgribelige mærkesager, såsom:

’Hen’
#freethenipple
#nofilter
Kusse emojis (ja, ja, den er god nok…)

Tillad mig, kære læser, at kortlægge disse 4 mærkesager:

Hen er et begreb så fortabt i Foucault-venlig semantik blandet med meta-dit-og-datten retorik fra RUC’s Greatest Hits. For Dem som ikke er klar over det, er hen et form for intetkøn, som børn opdrages med i Sverige. At kønne (som speltforældre nu kalder det) er jo at diskriminere. Hvad gør vi så? Vi fjerner sgu’ kønnet fra opdragelsen! De er tossede med den slags i Sverige. Flere og flere herhjemme er hoppet på den kønsløse vogn og begyndt med at opdrage børn i et kønsløst miljø. 

”Hen” er, tydeligvis, berøvet enhver form for forbindelse til den virkelige verden, og de stakkels børn, som kommer til at være blinde passagerer i jagten på den soyaneutrale spelt-semantik, kommer jo til at fremstå som new-age Amish for omverdenen. Og for at de selvsamme børn skal klare sig i den virkelige verden, må de forkaste det semantiske verdensbillede, som de er vokset op med. Hvad angår deres litterære dannelse må de konstant stille spørgsmålstegn ved deres opdragelse, når de eksempelvis læser bøger eller avis.
Jeg forudser freudianske genopdragelsescentre til de stakkels børn, når de bliver teenagere.

#freethenipple er den ymerpat-formede bastion hos IF’ernes mærkesager. De familievenlige medier (Facebook, Instagram, etc.) er den afgørende fæstning, som forhindrer IF’erne i fuldstændig at blomstre deres piercede vorter hos din pixelerede privatsfære. Da IF’ere, mestendels, er enten dagpengemodtagere, humaniorastuderende eller kunstnere (heri mener jeg udstillere til en VICE-fernisering) har de af ganske gode grunde aldrig været i situationer, hvor de enten skulle tage stilling til kulturen i andre lande eller hvordan store firmaer agerer (firmaer er jo kapitalistiske og er, derfor, djævlens sæd!). Deres primære medier er de liggevenlige (Facebook, Instagram, mv.) og det er jo amerikanske koncerner. Facebook, Apple, mv. profilerer sig på at de er familievenlige og kulturelt transcenderende (dvs. hvad vi publicerer i DK skal også kunne blive læst i eksempelvis Indien). Derfor kommer vi ikke til at se pik, kusse og kvindebryster på de sociale medier foreløbig. Personligt, synes jeg ikke, bryster skal bandlyses fra det offentlige rum. Jeg holder af det danske frisind, hvad det netop angår. Men det er nu en debat, som IF’erne ikke har det fornødne format til at tage op.

#nofilter. Hvor #freethenipple er bastionen, er #nofilter religionen. IF’er tager en stolthed i at vise at deres selfies intet filter har – omend disses selfies, ironisk nok, er nøjsommelig konstruerede med nødvendige rekvisitter for at illustrere, hvor laid-back-don’t-give-a-fuck IF’erne nu engang er: piercing, blåt eller lilla hår, dårligt lys, urbane farveløse flader i baggrunden. Billedet kunne være taget i hvilken som helst 90’er-hip-hop-elektro-bunker i Kødbyen. Betragteren (som er os sexistiske svin) skal ydermere være i tvivl om pigen i billedet er til piger eller drenge – eller begge. Det er jo trods alt på mode at være bi eller homo eller trans eller til alt.
Andre kvinder, som har hoppet på den samme hashtagvogn, supplerer, ydermere, med at dele filmstjerner som står frem uden make-up (uha, uha!) og fede kvinder i Dove-reklamer.

Instagram-feminismen er hul, intetsigende, forfængelig og den gavner ikke kvindekampen.

Kusse emojis er (heldigvis) ikke så udbredt endnu, men det er noget, som hyldes af IF’erne. Siden IF’erne lider af tydelig kønsnarcissisme har det ikke slået dem det fjerneste, at ingen i deres rette sind omvendt vil modtage en emoji af slatne testikler og et erigeret lem i Disney-venlige farver. Næh nej, hele verden – og helst jer, i sexistiske svin! – skal se kusse i jeres inbox og helst den ”Røde Mor” af slagsen (med andre ord behåret, blodrød og moderlig).

Det skal stå en frit for at konstruere hvilket billede man nu ønsker i cyberspace. Men IF’ernes popularitet skaber kun større konflikter mellem kønnene og bygger ingen bro, da de inderligt tror på – eller vil tro på – at køn er en konstruktion og ikke en biologisk betingelse. Vores forskelle betyder ingenting. Vores fysik betyder ingenting. Køn er en hindring og ikke en fordel. Hvis man modsiger den inklination – det mindste – er du et sexistisk svin!

Instagram-feminismen er hul, intetsigende, forfængelig og den gavner ikke kvindekampen. Den trives online – og kun der. Lykkeligvis. Der er mange vigtige mærkesager at engagere sig i det virkelige liv: retten til abort, kvindelig omskæring, større rettigheder til kvinder i Mellemøsten, hvordan vi tager os af voldtægtsofre, sexarbejdernes kummerlige vilkår, etc. Alle de mærkesager skal du forlade din smartphone for at deltage i, de kræver tid og ofte kræver de, at du skal sætte dig ind i kedelig jura. De kræver at du slipper din online-navle, som er din Instagram profil, og engagerer dig i en bevægelse med andre mennesker. Og til dét vil Instagram-Feministerne altid komme til kort.